23 juli 2020

Je hebt een huis te verkopen? Mooi!

Je hebt een huis te verkopen? Mooi!

Als je je eerste huis gaat kopen hoef je je over veel minder dingen druk te maken dan wanneer je je tweede, derde, of misschien zelfs wel vierde huis gaat kopen. Een starter hoeft zich namelijk alleen maar te richten op de aankoop van een huis, jij hebt ook nog iets te verkopen.

Dat te verkopen huis levert dan misschien wel wat extra zorgen op, maar wees blij. Wees blij, want als je een huis te verkopen hebt, heb je meestal een situatie waarin je overwaarde hebt. Overwaarde is het verschil tussen de uiteindelijke opbrengst van je huis en de hoogte van je hypotheek. Voor veel huishoudens is dit in de crisis andersom geweest, veel huizen stonden – tijdelijk – onder water (hypotheek hoger dan waarde huis). Tijdelijk, want als je de prijsontwikkeling van de huizenmarkt over de afgelopen honderd jaar ziet, dan is dat een stijgende lijn met een paar dipjes (crisisjaren) die zich met de tijd altijd weer herstelde. Nu hebben we het dus gelukkig weer over overwaarde.

En met die overwaarde gaan binnen je nieuwe hypotheek de mooiste dingen gebeuren. Die overwaarde gaat namelijk je aanbetaling worden op je nieuwe huis. Daardoor wordt je hypotheeksom lager en dus ook je maandlasten. Maar ook: hoe lager je hypotheek ten opzichte van de waarde van je nieuwe huis, hoe lager je hypotheekrente. Nog een keer naar beneden met die maandlasten dus. Twee vliegen in één klap.

Ook het bezit van een ‘oude’ hypotheek kan fenomenale maandlastenvoordelen geven. En nu hoor ik je al denken: “het BEZIT van een hypotheek?” Want een hypotheek is toch een schuld, een slecht iets? Helaas is de droeve waarheid dat veel mensen een hypotheek nodig hebben om te kunnen wonen. Dat is niet anders. Maar had je die hypotheek al op 31 december 2012, dan heb je bijzondere voordelen. De wet zegt namelijk dat je – voor de hóógte van de hypotheek die je in 2012 had – niet af hoeft te lossen op die hypotheek om renteaftrek te krijgen. Je mag dus nog gewoon een aflossingsvrije hypotheek afsluiten, mét renteaftrek. Juridisch heet dat het fiscaal overgangsrecht. En dat fiscaal overgangsrecht kleeft aan jou, niet aan de bank waarbij je je hypotheek hebt afgesloten Een starter heeft dat voordeel niet. OM de maandlasten te verlagen mag een starter nog steeds wel een (deels) aflossingsvrije hypotheek afsluiten, maar niet met renteaftrek.   

Heb je én overwaarde én een fiscaal overgangsrecht? Gefeliciteerd. Lagere maandlasten en een mooier leven. Natuurlijk zijn er spelregels en dingen waar je op moet letten. Die leggen we je graag uit.

Wat wordt jouw maandlast?
Wil je weten wat jouw maandlasten worden? Klik hier om jouw maandlast te berekenen.