23 september 2020

Je bouwdepot en de extra’s in je huis, hoe werkt dat nou?

Je bouwdepot en de extra’s in je huis, hoe werkt dat nou?

Het is één van de leukste dingen als je een nieuwbouwhuis gaat kopen. Hoe maak je het huis helemaal jóu? Koop je een bestaand huis, tweedehands dus, dan zijn er door de verkoper altijd keuzes gemaakt (keuken, badkamer etc.) die je zelf niet gemaakt had. Bij een nieuwbouwhuis werkt dat anders en dat is uiteraard één van de grote charmes van nieuwbouw.

Jouw nieuwbouwhuis ga je volledig customizen (individualiseren) met je éigen extra’s en upgrades. Zo wordt jouw huis helemaal jou. Wel of niet een uitbouw, welke keuken, vloer, badkamer, tegelwerk, smarthome-opties en ga zo maar door. Jóuw huis.

Al snel duikt dan de term bouwdepot op. Een bouwdepot is een geblokkeerde rekening bij je hypotheekbank. Uit een bouwdepot mag je alleen bedragen opnemen die samenhangen met de bouw van je huis, de door jou gekozen upgrades en mogelijk de hypotheeklasten tijdens de bouw.

Anders dan bij bestaande bouw kun je bij nieuwbouw namelijk alle extra’s en upgrades gewoon meenemen in je hypotheek.

Bij een nieuwbouwhuis heb je altijd te maken met de begroting. Oneerbiedig zou je dat ook de kassabon kunnen noemen. De ‘kale’ prijs van het huis (waar vaak natuurlijk al veel in zit), jouw upgrades en mogelijk de maandlasten tijdens de bouw maken die totaalbegroting compleet.

Natuurlijk is zo’n begroting vooraf hartstikke moeilijk. Vaak zijn er toch wel dingen die later net wat anders uitpakken of dingen die je vergeten bent. Zoals de plinten of iets dergelijks. Daarom is het slim om ruim te begroten. Denk je met € 35.000,- klaar te zijn? Neem een post ‘onvoorzien’ op en begroot € 40.000,-.  Want wat is het mooie van een bouwdepot? Als er aan het eind geld over is, dan los je dat gewoon af op je hypotheek, maandlasten omlaag en klaar is kees. En omdat je het bedrag dat overblijft nooit hebt opgenomen, heb je er gedurende de bouw ook nooit iets (rente) over hoeven te betalen. Het kost dus helemaal niets om een beetje extra veiligheid ‘in te rekenen’.

Het totaal van je bouwdepot is dus het totaal van jouw persoonlijke begroting voor je huis, eventueel verminderd met de inbreng van je overwaarde (overbruggingskrediet) en/of inbreng spaargeld.

Wat wordt jouw maandlast?
Wil je weten wat jouw maandlasten worden? Klik hier om jouw maandlast te berekenen.